måndag 6 juli 2009

CAFÉ EDENBORG STÄNGER

Ända sedan fiket blev av med sina serveringstillstånd i våras har det surrat rykten om att vi ska stänga igen. Men först idag blev saken klar: den 24 augusti har Café Edenborg öppet för sista gången. Innan dess blir det stor bokrea.

Anledningen är förstås att det blivit svårt att driva vidare verksamheten bara som café. En viktig del av fikets liv har varit releasefester för böcker och tidskrifter, föreläsningar, konserter, stödfester.

Det finns många som tror att det fanns politiska motiv till att myndigheterna drog in våra serveringstillstånd. Tror för min del att det snarare handlade om att de ville minska generellt på utskänkningen i Gamla stan. Efter fyra razzior hos oss hade de fått ihop tillräckligt många små anmärkningar för att det skulle bli en lista. Och så var det kört.

Tårar har flutit idag. Många har ställt sig frågan vad de ska göra av sina liv nu, inte minst allas er Vertigoman själv, som efter att ha blivit ut-lasad från högskolan och blivit cafélös undrar hur i helvete han nu ska slösa bort sina dagar.

Kanske tvingas Vertigo öppna ett nytt ställe?

29 kommentarer:

C sa...

Trakigt att hora! Hoppas dock kunna lasa dina intressanta blogginlagg om Vertigos liv och leverne. Lycka till!

C

Creutz sa...

Ja, tråkigt.

Pelle sa...

Förbannat tråkigt. Jag får se till att hinna med en grav-latte innan ni stänger.
Jag hoppas att du startar upp något nytt, ty var ska jag annans kunna trängas med barnvagnar medans jag kaffesörplande inhandlar De Sade och Wittkopp ?

Emko sa...

Gud vad trist!

Max-Roger sa...

Svennebanankommunist!

Unknown sa...

Fantastiskt!!!
Ett stopp mitt i vägen.
Det flöde som kallas Livet måste hitta en ny väg.
Vi vänner som saknat den älskade Carl-Michael Edenborg ser fram emot mer av kvalitetsvänskaper.
Nu gäller det bara att vännerna också skaffar sig stängningar och utlasningar så att vi alla tvingas tänka nytt och fritt. Puss!!!

Julia sa...

BAH säger jag bara.

Mattias Indy Pettersson sa...

Början på något annat, men ändå... Väldigt tråkigt.
Läget, som är så viktigt för att folk ska orka ta sig dit, var ju verkligen fantastiskt. Och allt det andra också, givetvis.

gudmundson sa...

Katastrof. Jag lovar göra allt för att hänga ut de ansvariga.

Helena sa...

För jäkla tråkigt. Försöker tänka som Bard allt vad jag kan. Och vad händer med lokalen sen? Ett nytt strömlinjeformat kaffehak? Ny turistfälla? Pitten också.

Andy sa...

Andens hemlöshet hotar. Så får man irra genom öknen på jakt efter en ny oas. Fan, det är ju inte det lättaste att hitta.

Tack för fikets existens, i alla fall. Den tid det har funnits och den lilla tid det fortfarande finns.

Sofia sa...

Åh nej... Men alla minnen av fina fester och mustaschpussar! Och gottande i snuskböcker! Och den polska ostkakan!

Så, det där går ju inte. Nu ser jag fram mot att du ska bygga bo/ha ett nytt café nån annanstans i stan.

Anonym sa...

Flytta till Västerås...

Pia sa...

Och jag som var sa lycklig att jag antligen skulle fa komma och se stallet - sa trist, bade for dig och for Stockholm.

Oscar Swartz sa...

Den enda lilla plats i Stockhom som påminner om Berlin får inte finnas, hmmm....

Anonym sa...

jävla skithelvete
/annina

Henrik sa...

Skandalöst! Fruktansvärt! Döden i grytan!
Kommer och länsar bokhyllorna innan stängning.

Tango Amigazo sa...

Stänga? Nä det var inte kul att höra, var ska jag då fika när jag är tillbaka i storstan?

Carl sa...

Helvetes jävla satan!

Anonym sa...

Bra att intoleransens högborg stänger, fullt av vänster/queer-människor som tror sig vara bäst och ha mest rätt. Om ni har så jäävla rätt hur kommer det sig att ni losar? Den kan ni inte svara på. Vad jag har hört är det ett annat café som ligger rätt nära som vill åt lokalen. Ett annat sorts medelhavstema stundar...

Anonym sa...

Piss och övrig avföring.

Kanske är dags att beväpna sig.

Var öppnar Det andra Edenborget? Bara att köra vidare sedan med Det tredje Edenborget, osv osv, en beprövad idé som håller än.

Anonym sa...

Givetvis skulle herr Edenborg, om han hade någon form av ryggrad, givetvis fortsätta utskänkningen av rusmedel myndigheter till trots. Och in i sista kämpa för att hålla etablissemanget öppen, där en ockupation av lokalerna är den sista desperata handlingen.

Anonym sa...

Seriöst förslag: kolla in Mariaberget, hyrorna är mycket billigare än vad man skulle kunna tro, konkurrensen obefintlig, trevliga och toleranta grannar...
Vad vill man mer?

Maline sa...

Vad ledsen jag blir!!

jean fatal sa...

men gud. du måste öppna någon annanstans, annars spränger jag mig själv demonstrativt (antagligen på hörnet vid stora nygatan). så länge det finns hyfsat internet får cafét ligga var som helst, utom i ankarsrum. jag hatar småland, och ankarsrum åtnjuter mitt allra särskildaste hat...

Anonym sa...

Hur kommer det sig att så många kommer att sakna cafét men inget motstånd mot detta finns? Hur kan polisen ha hunnit med fyra razzior utan att caféts besökare anordnat protester? Hur kan dessa besökare missa att göra denna sak till en politisk fråga utan istället låta den förbli juridisk och polisiär sådan? Inga kommunikéer, inga möten, inga demos, inga protester utanför landstingshuset... Kanske är det så att det bara är böckerna på caféts hyllor som är politiska och inte dess besökarkrets?

in tha knåw sa...

Sveriges mest politiska unga gick till Edenborg, och som tidigare ordvrängare skriver, inte ens ansatsen till protest mot stängningen. Det visar verkligen vilka lama figurer som gick dit och jobbade där, med Edenborg själv i spetsen - politiska, my ass! Ett tydligt tecken på att vänstern är död i Sverige, eller menlösgjord med sitt fokus på queer och tomtedebatter, samtidigt som högern - tycka vad man vill om åsikterna - producerar smarta och socialt medvetna tänkare och agitatorer.Edenborg kunde ha överlevt, men det hade inneburit att släppa in nya influenser och inte stänga in sig i en marxistisk/fascistisk grotta där allt var fult och utestängande när Edenborgnormen gjorde sig gällande. Det hade behövts mer gäster.

Vertigomannen sa...

Tack för era vänliga ord! Det ska bli intressant vad för slags myt fiket kommer att förvandlas till framöver. Till er som klagar över bristen på politisk cafékamp hos stammisarna: hade vi efterlyst en sådan hade den garanterat kommit. Men omständigheterna var inte riktigt såna att det hade betytt något.

Alternativ Stad/Göran sa...

Alldeles förbannat synd! I precis 50 söndagar de senaste åren har Alternativ Stad haft diskussions- och debattcaféer på Edenborg och skulle ha fortsatt med tio till i höst. STORT TACK EDENBORG OCH ALL TREVLIG PERSONAL!
Nån som har tips om annan möjlig lokal för diskussioner om både lokala och globala frågor? Och för den delen tips om programpunkter i höst? De 50 genomförda kan du se på www.alternativstad.nu
Göran Folin, goran.folin@telia.com